Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 17:34 - Селски хляб в домашни условия :)
Автор: uragannnn Категория: Поезия   
Прочетен: 7331 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Те тва е лебо :)

Няма консерванти, транквиланти, нишестета и други тарикатски добавки.

Тези три скромни самунчета на снимките са от половин килограм брашно, 20 грама мая, половин супена лъжица готварска сол и три-четири водни чаши топла водица.

Първо бъркане, втасване (половин час), второ бъркане, втасване (15 мин.), трето бъркане с брашно, месене на ръка, придаване на формата плюс "затягане" на тестото,
нареждане в подмазана тавица и последно втасване в топла фурна (50 градуса) за около 15-30 мин и после фурната на 250 и за има-няма половин час резултата е тлъст селски хлебец със хрупкава горна коричка, мммммммммм.

Евтин, истински и вкусен!

image


image

На тези две снимки е втасването във фурната, със и без светкавица.

image

Готов изпечен.

image


и сега започват макро снимките :)

image


image


image


image


Препоръчвам със масло и шарена сол, докато още пари ....

Цената на суровините тук в Прага:

1 кг. брашно тип 500 (Hladka mouka) -- 10-11  крони

Пакетче мая - 42 грама( Droždi) -- 4 крони

Горе -- долу за 15 крони (без тока)

се получават три яки самуна хляб, дето първо в Чехия (или поне в Прага) не се произвежда и второ е толкова евтин, че в сравнение с тукашните цени за хляб-- обикновен черен с кмин вътре, които са от 15 до 26 крони за грамаж 500 - 800 грама, направо сте със 60 крони напред.

13 чешки крони са 1 българско левче :)

Така че за лев и десет да речем, ми излизат три броя по 500-600 грама (не съм ги теглил де) но така по суровините смятам.




Тагове:   хляб,   условия,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. darcy - Екстра!
02.02.2010 18:30
Ще си копна рецептата, въпреки че нямам представа как се меси тесто :-)))
цитирай
2. анонимен - mmmm хлябът е вкусен навсъкъде
02.02.2010 19:17
:))
цитирай
3. анонимен - Хиена
03.02.2010 01:40
Хехе. Насъщният :)
цитирай
4. анонимен - хляб
03.02.2010 03:39
маята предполагам е прясна. 20 гр т.е. половин пакетче е достатъчно и за 1кг брашно. 4 чаши на 500гр ли слагаш. и по 200мл ли е чаената чаша. на 1 кг стигат 3 ч.чаши т.е. тестото се прави с 60% вода. тогава става хубаво. неразбрах кое втасва 3 пъти. няма нужда маята да втасва отделно. всичко се смесва разбърква меси и тогава се оставя да втаса за 1 час до тогава се удвоява. половин е малко. може и да преситиш брашното веднъж. бъркай с ръка. втасалото тесто пак се меси и се оформя хляба и се слага за второ втасване и после се пече. може и на студена фурна, разлика няма. по оригинал дори и тавата не се маже нито на купата за втасване т.е. олио не се ползва но ако искаш да си пазиш зъбите може да го намажиш и отгоре. става по мек особено ако го напръскаш с вода и го закриеш с кърпа и в найлонова торба а и цвета е по наситен. пак си има лека коричка но не троши зъби :) 250градуса е много. 190гр по целзий е нужно. така хем няма да прегори кората , хем ще има време отвътре да се изпече но и ще стане за около 50 минути. с остър нож прави резки по кората. това не е само за красота. не е хубаво да се яде горещ трябва поне един час да мине. а и масло да се ползва в днешни дни е рисковано - фалш и химикали. мирудия и сол е класика. съхранявай го в ленен плат и на хладно за да не изсъхва, може и в налонова торба. прави го кръгъл както е било на село. това е най естествената форма в природата. чупи с ръка и яж. колкото по естествено, толкова по здравословно. в българия една пита 1,5кг излиза 75стотинки с тока и водата за миене на съдовете и с брашно от мелница без консерванти на борсова цена и е двойно по евтино от купения хляб. може да правиш хляб у дома но ако е с брашно от магазина то е с консерванти. а пробвал ли си следващото тесто да заквасиш от предното. така повече няма да купуваш мая и е както се е правило на село когато не се е произвеждала мая. сега остава и кисело мляко и сирене да си правиш.
цитирай
5. анонимен - Хиена
03.02.2010 04:53
Ахаха. Пусни и едно прасе на балкона, за Коледа да има мръвка :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: uragannnn
Категория: Поезия
Прочетен: 991922
Постинги: 711
Коментари: 307
Гласове: 1468
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930