В кухнята на баба: чеснова паста

Естественият антибиотик
В кухнята на баба: чеснова паста

Най-важното

Бонусът днес: чеснов чай! Еха! :)

Позиционирайте 2-3 скилидки чесън върху дървена дъска и ги смачкайте с широката част на ножа. Така ще отстраните по-лесно люспите. След като вече сте ги обелили, поставете ги в сух съд за не по-малко от десет минути, така че маслото да се отдели от тях.

Сварете 400 милилитра вода, залейте с нея счукания чесън и покрийте съда с капаче. Запарете отварата три-четири минути.

Прибавете 4-5 капки лимонов сок и няколко лъжици мед за подобряване на вкуса. Разбъркайте добре, за да се разтворят съставките. Отпийте. Е, ще усетите вкуса на още едно вълшебно профилактично средство. 

Зимата, освен изпълнена с домашен уют и приказност, е сезон на вирусите. А нали ги знаете какви са бабите в грижата си към внучетата, особено по това време на годината  – топли и всеотдайни.

Тези приятни, добродушни жени, и особено по-възрастните сред тях, са въоръжени с десетки рецепти от народната медицина и знаят поне още толкова лечебни трикове против настинки и други неразположения на духа и тялото. С една дума, бабите са чудесни създания, измислени да разказват приказки, да правят най-вкусните палачинки на света и още куп очарователни (бабини) нещица.

А ето един изпитан, пък и доста вкусен, имуностимулант от репертоара на собствената ми баба - чесновата паста.

Ей, не правете кисела физиономия и не подценявайте магическите способности на чесъна, нито за миг!

Миризливото приятелче е признат шампион по полезни свойства още от Средновековието. Богат е на витамини С и В6, желязо, калций, селен, магнезий и аминокиселини. Неотдавна в състава му е открит и химичният елемент германий, който спомага за укрепването на имунната система.

Сред най-важните биаоактивни съставки на този зеленчук е алиинът – органично съединение, което само по себе си няма аромат. Когато чесънът се стрие/разреже/пресова обаче, алиинът се превръща в алицин. Той е виновникът за специфичния, лют аромат на дъхавите скилидки. Редица съвременни изследвания на чесъна потвърждават ефективността му в борбата срещу различните бактерии, вируси и инфекции. Ами да, благодарение на антисептичните си и антимикробни свойства, чесънът заслужено се нарежда сред топ естествените антибиотици.

И така, дългоочакваната чеснова паста и необходимите за нея продукти:

5-6 скилидки чесън, обелени и счукани

4-5 супени лъжици зехтин

2 супени лъжици пресен магданоз, ситно нарязан

2 супени лъжици пресен босилек, ситно нарязан

7-8 ореха, ситно счуканиinm.com

сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Най-хубавото на тази бърза и лесна рецепта е, че не се налага нито да печете, нито да задушавате предварително скилидките. Трябва да знаете, че при термична обработка, чесънът губи част от лютивината и ароматните си вещества.

В удобен съд изсипете чесъна, орехите и подправките (вече счукани и нарязани). Смесете ги добре и започнете да прибавяте зехтина лъжица по лъжица. Накрая, разбъркайте всичко (най-добре с миксер, за да стане гладка смес), докато получите гъста, бледозелена кашичка с наситен дъх.

А брускети? Тях можете да си ги приготвите с обикновен бял хляб, леко запечен във фурната до златисто.

Разнесете чесновата паста върху хлебчето, отхапете иии буквално се имунизирайте срещу зли духове, вампири и, разбира се, бактерии.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април