неделя, 6 ноември 2011 г.

Сръбска селска манджа


5 ноември, 2011

Днес готви свеки. Аз се заех с работа на компютъра. Ох, колко е хубаво понякога да те отменят!
Вчера накупихме един куп зеленчуци, паталджан, броколи, чушки, моркови, праз... Мnого обичам  зеленчуци! Вегетарианските манджи са едни от най-вкусните.
Днес решихме да направим почивка от месото. Снощи опекох хляб и сега чакаше реда си да направи компания на манджата.
Свеки извади чугунената тенджера и се зае с готвенето.
За тези манджи няма рецепта. Слагаш каквото имаш! Само се следи следната процедура:
Първо тенджерата се загрява бавно, на 1 или 2. Докато това става се режат и се слагат зеленчуците. Тихия огън е, за да си пуснат собствената водичка, безда се пържат. Олиото се слага накарая. Много малко олио, една лъжица. А може и без него. Когато зеленуците си пуснат водичката, се прибавя още малко вода, колкото да стане гъстичка манджа. Оставя се така едно 20-ина минути лекичко да ври. После се припавя, червения пипер, разбъркан в малко олио. По този начин не се запържва, а се вари. Пак оцветява манджата, но не докарва на пържено и не тежи на стомаха. Може да се сложи вино, но трябва да се изчака да изври алкохола. Свеки не го сложи. Даде нататък. Прибави малко доматено пюре за киселинка и вкус, сложихме малко мащерка, риган и чубрица. Замириса на село!
Изненадата бяха кнедлите. В тази манджа не беше сложила картофи, нарочно! Но приготви едни сръбски кнедли от едно яйце и брашно на редичка кашица. После, докато вреше всичко на умерен огън, с една кафена лъжичка сипваше от сместа в манджата. Станаха едни много симпатични безформени топчици, подуха се като облачета от яйцето. Така повря още 5 минути и беше готово!
Тези кнедли са нещо много обичайно за северната част на Сърбия, мисля че идват от унгарската кухня. Заместват картофите. Също се правят и за супа, но тогава се приготвят от грис, не от брашно. Незнам защо, и свеки незнаеше, просто така се прави.
И тази селска манджа с пресния хляб, стана една фантазия!
Не можах да сваря ни снимка да направя, толкова бързо изчезна.
В тази манджа имаше повече патладжан, една червена чушка, праз, моркови и лук, но може да се направи с какво ли не, с каквото имаш. Кнедлите му дават консистенция, а от своя страна поемат вкуса на бульона.
Този начин на готвене е много здравословен, защото не се пържи, а се вари в собствен сок и малко вода. Подходящо е за хора с чувствителни стомаси и за диети с малко мазнина, за пости, за разделно хранене, за вегетарианци, абе, с една дума, "здравно"!
Ще се повтори!