Начало За нас Реклама Контакти

Петел с вино

Снимка за Петел с вино
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Съществуват две школи за приготвянето на тази древна френски рецепта. Според първата Coq au vin се приготвя в рамките на един ден, т.е. месото не се маринова, докато при втората продължителното мариноване е задължително. Най-вероятно към втория вариант се прибягва най-вече в случаите, когато наистина става въпрос за петел, а не за пиле.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за маринатата:
  • 750 мл червено вино
  • 2 моркова
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с. л. сушени манатарки
  • 1 щипка мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • за пилето:
  • 1 петел или голямо пиле, нарязано на порции
  • 100 г краве масло
  • 2 с. л. олио
  • 1 с. л. брашно
  • за гарнитурата:
  • 500 г гъби
  • 200 г бекон, нарязан на кубчета
  • 200 г дребен лук, обелен
  • 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
  •   магданоз, нарязан на ситно
  • 1 щипка захар
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    От предната вечер се смесват всички продукти за маринатата и месото се слага да престои в нея 12 часа в хладилника.

  2. 2.

    Месото се подсушава, зеленчуците и маринатата се запазват.

  3. 3.

    Загряват се половината от маслото и олиото и в тях се запържва месото от всички страни. Прибавят се зеленчуците от маринатата и се разбъркват на огъня около 5 мин. Слага се брашното и се разбърква още 5 мин. Налива се течността на маринатата и щом всичко заври, ястието се покрива с капак и се слага в загрята на 200°С фурна за 1,5-2 часа.

  4. 4.

    През това време се приготвя гарнитура. В останалата загрята мазнина се слага беконът и лукчетата. След 3-4 мин. се прибавя захарта, сол и пипер на вкус и 1-2 с.л. вода. След като се изпари водата, се добавят гъбите и се разбъркват 4-5 мин.

  5. 5.

    Когато петелът е готов, към соса се прибавят чесънът и магданозът.

  6. 6.

    Ястието се сервира с гарнитурата и сварена паста или картофи.


Подходящи типове вина
Дек. 2007
Още подобни рецепти
Коментари