Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:11 24.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Петел в червен сос с макарони  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 02:29



Петелът е предвестник на утрото, на новото, олицетворява храброст и прорицание.
В митологичното мислене петела е слънчев символ. Той е и фалически знак. Символ на богатия, сръчен стопанин и любвеобилен мъж.
В Християнската религия е символ на Рождеството Христово. Заема важно място в митологията на различните народи.
В гръцката митология например, петелът е свещен символ на Зевс. Древногръцкият мъдрец Сократис преди да изпие доброволно чашата с отрова в затвора, поискал жертвоприношението на един петел, давайки по този начин ролята на това животно като водач към отвъдното на мъртвите души.
Символизира стихията на огъня и предпазва дома от нечисти сили. Червеният петел пази дома от пожар, а белия – от привидения.
В гръцката традиция например, според обичая, при полагането на темелите на нова къща се коли петел. Счита се, че жертвоприношение му предпазва бъдещите стопани от лошото и че им носи благоденствие, обичай който се е запазил и до денешен.
А в българската традиция например, когато майсторите завършвали всяка нова къща и непосредствено преди да я покрият с керемиди, стопаните й поставяли на главната греда на покрива един кръст, на който били закачени венец(или букет) от цветя и домашно тъкана кърпа. Давали един жив петел на майстора, наливали по чашка ракия , а майстора държейки петела изказвал пожелание за благоденствие към стопаните, да им бъде честита новата къща и да я напълнят с много деца.
На Петровден (29 юни) когато завършват двуседмичните Петрови пости се отговява с петровско пиле и стопаните колят на прага на дворната врата жертвена птица (петел) за здраве.
Както в гръцката така и в българската традиция, петелът е сред символите които красят домашните бродерии.Той символизира мъжката потенция и жените го бродирали по чаршафите предназначени за първата брачна нощ.
Днес консумирането пилешкото месо се широко разпространено в почти всички страни по света. Трябва да се замислите, че не винаги е било така.В миналите времена месото му е било истинско лакомство и по тази причина се е приготвяло само в неделите, и по специални поводи.

Петел в червен сос с макарони



1,5 кг месо от петел или кокошка, нарязано на порции
800 гр домати, пресни или доматена консерва,
1 зрял лук дребно нарязан
1 морков настърган на дребното на рендето
2-3 зрънца бахар
1 ч.л захар
сол, прясносмлян чер пипер
1/2 ч.ч.зехтин
1 пакет макарони номер 5, с дупка в средата
200-300 гр. твърда мизитра( узряла)

Посоляваме и намазваме парчетата месо с зехтин и ги запържваме в тигана, докато станат леко златисти, а след това ги прехвярляме в подходяща тенджера.



В тигана добавяме 2-3 с.л зехтин и запържваме лук и морковчето докато завехнат.Прибавяме настърганите домати, 1 ч.л. захар и варим за около 5 минути.



Изсипваме салцата в тенджерата с месото.Прибавяме бахара и сол на вкус. Доливаме топла вода и варим на тих огън, докато омекне месото и остане яденето на салца.



Сваряваме макароните според указанията на пакета( аз ги варя около 15 мин), охлаждаме ги с вода и ги прецеждаме. Настъргваме на рендето мизитра.



Сервираме от макароните в чиния, посипваме с мизитра,поливаме със салцата и добавяме парче месо.



*Ако съчетанието месо с макарони не е по вашият вкус, можете да придружите с варен ориз гарнитура, пържени картофки или картофено пюре.
*Мизитрата може да се замени с пармезан или друго жълто твърдо качествено сирене. От качеството на мизитрата зависи до голяма степен успеха на яденето.
*Ако на намерите макарони 5-ти номер, ползвайте спагети.

Публикуваната информация е плод на мои лични беседи с хора, които помнят старите български и гръцки обичай, както и на четенето на много страници в българския и гръцки Нет.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор expert /ne vinagi / (новак)
Публикувано28.02.11 12:50



Спагети с петелско - оригинално !


Обаче ще е проблем намирането на оригиналната суровина, затова- мисля, че и с бройлер ще стане.
На мен обаче не може да ми излезе от главата солената треска. Ако нещо може да ме накара да прескоча до Солун, няма да е Св. Димитър, а рибния пазар, там обичайно намира ли се ? Нали си в Гърция, в коя част ?



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: expert /ne vinagi /]  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 13:43



Здравей експерт(експерт си по намирането на информация със сигурност!)


Давам ти един линк да придобиеш представа относно как изглежда , На тези снимки го има както суров, така и наготвен в различни варианти. Месото на качествения е с възможно най-бял цвят. Продава се в почти всички големи супер-маркети(Карфур, АВ Василопулос и др.)Според мен се продава в цяла Гърция. Стува около 7-9 евро килото. На рибния пазар ще го търсиш не при прясната риба, а по бакалските магазинчета, които продават от ориз, боб, леща, риган, сардела осолена(пасти), рега капнисти(пушена),сирена, мизитри и бакалярос пастос. Обикновено е нареден един върху друг в картонени щайги. По вкусен е този, който е с кожа. Когато се нареже на парчета за да се изкисне аз не му махам кожата, така е по- вкусен, според мен. За подробности ще отворя нова тема.

Редактирано от xamos на 28.02.11 13:57.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор expert /ne vinagi / (новак)
Публикувано28.02.11 14:16



Осолената риба има неповторим вкус, аз всяка година си правя веяна скумрия. Все си мислех, че за този тип обработка стават по-мазните риби, каквато треската определено не е. А може и да греша.
Последните години почивам на гръцкото море, щото ми е по-близо и няма лудница на плажа. Тази година тези стачки и пълзенето на цените леко ме смущават - може ли да те ползвам като виртуален съветник - ще ти пиша на личните, да не протестират съфорумците..





Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано28.02.11 15:23



Поздрави за справката.

Винаги съм обичала да чета такива неща. Имаше една книжка в този стил - "С нож и вилица по света". Не мога да я видя в мрежата, но беше много интересна, и ако някой попадне на нея - няма да съжалява.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: Kaлoмaин]  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 15:53



Здравей,
радвам се че ти е харесала темата. Притесних се че започнах с толкова много информация в началото, но имаше толкова интересни неща за писане , че не издържах да сложа само рецептата. Идеята за тема за Петел Макаронада беше напълно спонтанна, а в последствие като се замислих защо толкова много се цени тук това ястие, ми дойде на ум да попитам тук-таме по какъв случай се коли петела.
Всяка уважаваща себе си таверна тук има в менюто си Кокорас кокинистос макаронада (Петел в червен сос с макарони).
В таверната се готви с повече подправки, например, ако трябва да ги приспособя като количество към моята рецепта, би трябвало да прибавя още: 1 дафинов лист, малко парченце канела, 1 пъпка карамфил, 1 чашка винце.. Повечкото подправки дърпат повече винце, а точно това е и целта на таверната, да продава и винцето

. Проблемът е, че не на всеки би се харесала миризмата им, особено когато става дума за домашна комсумация. Така, че изборът е твой. Много ме заинтригува с тази книжка, за какво става въпрос?Пиши ми на мейла, че да не досаждам на съфорумниците ни.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: expert /ne vinagi /]  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 16:31



А веяната скумрия как я правиш? Пиши рецептата, ако не е тайна

Норвежците от 600 години насам го ловят и го сушат по скалите..:))
Ако мога да бъда с някаква информация полезна, разбира се че можеш да ме запиташ по мейла :))



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано28.02.11 16:31



Едва ли ще досаждаме с книжка на кулинарна тематика. Ще я потърся на село - надявам се, че е там и не съм я запиляла при преместването.

Авторите бяха двама германци, които обикаляха света и даваха рецепти и интересни факти от кулинарното изкуство на различните страни. Има и една книга от български автор, която е подобна, но и тя не е у дома.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: Kaлoмaин]  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 16:35



Ха-ха! Тогава ще се заформят много интересни кулинарни теми! I like it





Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: Kaлoмaин]  
Автор bobiO8 (ентусиаст)
Публикувано28.02.11 17:29



Kaлoмaин,



Xamos, рецептата с петела е много хубава. Имах някъде рецепта за спагети с пилешка кавърма, която много ми харесваше и беше подобна. Пак със салца, ммммм......

Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: bobiO8]  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 17:49



Кога успя и снимка да направиш, че и да я пуснаш в форума!


Сега остава да ми я сканираш и да ми я пратиш, дали може?
А рецептата писал ли си я в форума или е за лична употреба?
А мизитра слагаш ли?

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от xamos на 28.02.11 17:51.</EM></FONT></P>

Редактирано от xamos на 28.02.11 18:26.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор bobiO8 (ентусиаст)
Публикувано28.02.11 17:59



Нямам скенер за съжеление. Трябва за видя някой приятел. Не обещавам нищо конкретно. Имам много книги на кулинарна тематика, а художествена литература над 6000тома.

Бях допреди 6-7 години запален книгоман. Притендирам,че съм прочел 2/3 от личната си библиотека.Сега ме понаболяват очите и прочитам средно по 1-2 на месец. Трябва да потърся рецептата за спагети с пилешка кавърма.Не се сещам, дали е от някаква книга или от тефтерите ми с рецепти. Бях срещал подобна също в нета.

Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор zagori.tendjera (непознат)
Публикувано28.02.11 18:00



Здравейте мили приятели, от много време влизам в клуба като гост.
По две причини;

1)исках да ви опозная

2)от много години съм в чужбина,нямам контакт с българи,просто от страх и
срам да не допусна павописни грешки.
В случай на такива, моля да бъда извинена.


На рецептата за петела искам да добавя,че става и с телешко месо конкретно част от бута.
А що се отнася за петела,трябва задължително да е домашен,а не в процес
на разлагане като тези които се предлагат в търговската мрежа.




<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от zagori.tendjera на 28.02.11 18:25.</EM></FONT></P>

Редактирано от zagori.tendjera на 28.02.11 18:59.



Тема Re: клуб за......нови [re: zagori.tendjera]  
Автор bobiO8 (ентусиаст)
Публикувано28.02.11 18:07



Здравей!

Не се притеснявай. Тук не сме клуб по българска граматика и правопис

, а за готварски рецепти.
Така,че ДОБРЕ ДОШЛА!

Да станеш човек е изкуство.

Редактирано от bobiO8 на 28.02.11 18:08.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: bobiO8]  
Автор xamos ()
Публикувано28.02.11 18:58



Тогава напиши нещо по повод забравените стари български рецепти



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор bobiO8 (ентусиаст)
Публикувано28.02.11 19:05



Напиши каква рецепта желаеш. Имам една книга- Българските изкушения

. Има рецепти от различни краища на България.

Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано28.02.11 19:14



Господи, Xamos, та това си е цял научен опус!
Докато четях с удоволствие това, което си написала и мислех, че трябва да те попитам какво е това "мизитра", но после видях чудесните ти снимки и ти свалих щапка, че си предвидила въпросите и си дала обяснение на всичко потенциално неясно...
Нямам думи, това е за повече от "браво"!
Бих те помолил да обясниш малко повече за гръцките сирена, особено твърдите и от овче или козе мляко.
Аз съм много голям почитател на всички видове твърди или полутвърди сирена и, ако не можем да ги вкусим, поне да добием някаква представа за тях чрез твоите обяснения.
Доколкото знам, Гърция има много богата традиция в производството на такива сирена, но ние почти не ги познаваме и просто няма откъде да ги купим.
Единственият конкретен въпрос към рецептата: Петелското месо по принцип е жилаво и трудно увира. Въпреки запържването, не е ли малко опасно още в началото на готвенето да се добавят доматите? Няма ли киселината да втвърди малко или много месото? И би ли казала колко, приблизително, е времето за готвене на тих огън. "До омекване" е доста приблизително понятие... Тъй, като скоро си го готвила, дали ще се сетиш поне приблизително колко е това време. И какво значи "на тих огън" - само едва-едва да къкри или малко повече?
Благодаря ти за перфектно представената и много интересна рецепта!




Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор Фиши (Емарципанена)
Публикувано28.02.11 19:17



Страхотна си!Мисля,че интрото ти дава нов стил в клуба! Ти си една свежа струя!
Радвам ти се!





Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: zagori.tendjera]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано28.02.11 19:28



Добре дошла! Или, по-скоро "Добре престрашила се!"
Интересно ми стана за замяната на петелското с телешко. Би ли могла малко да поизясниш, от коя точно част на бута е най-правилно да се вземе такова месо.
Имам предвид, че според стандартното месарско разпределение, в бута има поне 4 вида месо.
Не се притеснявай, ако термините са на английски и не знаеш съответните на български.
Аз много се интересувам от телешкото месо и би ми било много интересно.
Досадното е това, че в България на всичко казват "телешко", а хората по света знаят основно понятието "говеждо" и за тях думата "телешко" е равностойна на "агнешко", т.е., месо от много младо животно.




Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: zagori.tendjera]  
Автор Фиши (Емарципанена)
Публикувано28.02.11 19:44



Чуден прякор!Добре си дошла! Тъкмо като започнеш да пишеш, ще подобриш българския си, ако въобще има нужда! А и има кой да ти помогне тук





Тема Гръцки сирена с П.О.Пнови [re: Sapiens]  
Автор xamos ()
Публикувано01.03.11 00:38



Списъкът с гръцките сирена е безкраен! Много от тях са патентовани с П.О.П, което означава че наименованието им е с защитен произход или че произхода им е защитен географски.
Т.е. ако някой в България например реши да произвежда Сфела, в никакъв случай не може да нарече продукта си Сфела, тъй като произходът й може да бъде само от Пелопонес.
Когато един продукт се разпознае като ПОП, тогава никой не може да нарече един друг продукт, с име подобно на името на автентичния продукт, който носи ПОП.
Гърция е трета в света по производство на сирена и това показва наистина че тя има традиция в производството на сирена.
Каталогът на сирената е безброен, а само защитените с ПОП са около двадесет вида. Твоят въпрос стана повод за отваряне на една нова тема, свързана с подробното информиране на публиката тук, в клуба.

Петелското месо наистина увира трудно, на мен ми отнема около 2,5- 3,5 часа. И аз за първи път като видях как тук готвят месо (телешко, петелско, кокоше) с доматената салца заедно от началото, ми беше много чудно какво ще излезе накрая и дали няма да остане жилаво, обаче резултата опроврга моите опасения.
Когато казвам да „къкри”, имам в предвид да ври на слаб огън, така че да хем да ври и хем да не се изпари бързо водата. Критерият ми за това дали е сварено вече месото е да почне да се отделя от кокала и като го вкуснеш да е меко.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: bobiO8]  
Автор xamos ()
Публикувано01.03.11 00:44



Здравей Боби, напиши рецепта на една гозба от твоя край, например каквато би сготвил за един много скъп за теб човек.





Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: Фиши]  
Автор xamos ()
Публикувано01.03.11 00:55



Фиши, а това е специално за теб!


И това

Редактирано от xamos на 01.03.11 01:05.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: zagori.tendjera]  
Автор xamos ()
Публикувано01.03.11 01:10



Добре дошла и на теб! Вярвам че твоето присъствие ще донесе радост на всички ни! Очаквам от теб да ни публикуваш тук твоята рецепта за телешкото





Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор Фиши (Емарципанена)
Публикувано01.03.11 21:57



Благодаря

Съхранил се е занаятът! В България съм виждала само на едно място (ако някой знае и друго, моля да каже!) в Боженци. Сладкарницата се казва шекерджийница

Благодаря за препратката към Комотини! Дано се навият да мръднем до там.



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: Фиши]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано01.03.11 22:26



На тази разкошотия у нас й казват Бал суджук - прави се от орехи нанизани на конец и гроздова мъст /шира/ и едно безкрайно потапяне на герданчето с орехи във врящата сгъстена шира.
Потапяме за минута, изваждаме да се охлади и така докато стане 3-4 см в диаметър.
След това се овалва в пудра захар или нишесте.
Вкусно, но не правя това вкъщи


Ако има от къде да си купя си купувам, ако не, само преглъщам



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: Kaлoмaин]  
Автор Melany99 ()
Публикувано02.03.11 02:04



Имам я!

Наистина страхотна!
С исторически и литературни отклонения...





Тема Re: Гръцки сирена с П.О.Пнови [re: xamos]  
Автор Mишo Шaмapa (ban3x)
Публикувано02.03.11 17:12



Не искам да те обиждам, но с малки изключения гръцките сирена не струват. Отделно, дори не са и в топ 10 на производителите. А дори и да бяха, това не ги прави вкусни. То и Китай е на 5то място по производство на вино, но какво от това





Тема Re: Гръцки сирена с П.О.Пнови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор xamos ()
Публикувано02.03.11 20:17



Не става въпрос за обиждане, става въпрос за качество и вкус. Например, Фетата се произвежда в тенекия и във варел. Тази която е ВарелИсия, е вкусово много по-добра в сравнение на тази която е в тенекето(Фета ДохИоу)
Например марка"Додони"(която е ФЕта ДохИоу) , която страшно се рекламира тук и е по- скъпа 8-9 евро килото, не е по- вкусна от тази която е ВарелИсия(от 7-8 евро). Фетата зряла във варел е по-автентичен вкус. Ще я познаете, че е от варел по кръглата форма.
Разбира се че има много боклуци които се продават в мрежата, моята цел е не да ви рекламирам гръцките продукти, а да ви разкажа кои са най качествените и как да ги познаете, дали са качествени, че да не си хвърляте парите на вятъра.
И както казвам че имат 20 вида сирена с ПОП("защитено име за произход" ), това не означава че обезателно щом е от тази листа е и вкусно(ето примера с Фета дохиу и Фета варели).
Аз намирам за вкусни не толкова популярните марки, сирена които се правят от малки производители( фермери), в малки количества, разпространяват се в мащаба на окръга или малко по-далече, но до там! Малките производители не могат да си правят шмекерии с качеството, понеже с всички силици се мъчат да не си изгубят клиентелата.
Такива сирена ти нямаш най-вероятно шанс да вкусиш, освен ако не ти пратя аз. А за да се науча да ги различавам на вкус, това означава че станало с много опитване и пари.
Поздрави!



Тема Re: Петел в червен сос с макаронинови [re: xamos]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано03.03.11 04:07



Поздравления за идейната Петльова презентация


Представих си домашен петел, охранен предимно с жито....противно на фантазиите ми в супера се мъдрят само някакви съмнителни замразени пакети с надпис "Кокошка", та май само с пиле ще го пробвам



Тема Re: Гръцки сирена с П.О.Пнови [re: xamos]  
Автор Mишo Шaмapa (ban3x)
Публикувано03.03.11 08:40



Ами виж, аз в Гърция ходя по 3 пъти годишно и честно казано не намирам нещо особено в микро фермите им. Свежо и местно, но като качество и вкус - много далече от подобни образци във Франиция и Италия, тет а тет в ценово отношение. Цялата им работа е повече макетинг и по-малко качество (като почти всичо останало в тази страна). Да се бият барабани според мен е доста надценено. А и да не забравяме, че половината мандри в ЮИ БГ работят предимно за износ така, че не е много ясно какво точо ядете.

Отделно, 7-9 евро за килограм далеч не е висока цена за сирене дори напротив.



Тема Re: Гръцки сирена с П.О.Пнови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор xamos ()
Публикувано03.03.11 12:59



Тогава е много жалко за българите че си похабяват хубавото качество, позволявайки други страни, както казваш ти да го опаковат с нейн етикет. Би трябвало да вложат малко по-вече в маркетинга и в защитаването на продукта си, отколко да се "изнасят" без пари и без слава.
Не винаги най-скъпото е и най- качествено.



Тема Re: Гръцки сирена с П.О.Пнови [re: xamos]  
Автор Mишo Шaмapa (ban3x)
Публикувано03.03.11 14:35



За съжаление, това вече няма как да стане у нас. Гърците имаха над безметежни 10 години от средата на 80те, в които усвояваха невероятни фондове за да развият иначе западналото им селско стопанство. Част от политиката тогава е била развитие на регионални марки и малки производители, които да осмислят наливането на пари в презервация и разширяване на продукцията.
След това следват селскостопанските субсидии. Пробелмът им обаче е, че инфлацията не се компенсира и от години и много от тях са принудени да внасят с цел да оцелеят. Което е добре за нашите, защото на юг им плащат по 2.5 евро на кило читаво бяло сирене или "фета", докато в БГ за 3 лв вдигат банкет. На едро.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.