Печената тиква е десерт, който свързваш с всичко бащино и родно. И независимо, че шоколадът, поничките и палачинките са най-често използваните средства при депресия, тиквата с мед ти е най-свидна, дори и да не я експлоатираш толкова често.
Тъй като в магазина до вас вече са заредили с хубави български тикви, давай, наслади им се! И за да не е просто печена с мед, ние решихме да я поръсим с малко въображение.
Необходими са ти:
половин средно голяма тиква
мед на вид и вкус, по възможност домашен
1 ч.ч. топла вода
два-три стръка мента
смлени орехи, количеството е по твой вкус
Почистваш я, тиквата, обелваш корите и я нарязваш.
Избираш средно голяма и плитка тава и подреждаш нарязаната тиква в нея.
После слагаш меда, водата, ментата (по българските традиции се използва индрише) и се слагат в предварително загрята фурна на 250 градуса, след което печеш до пълното изпаряване на водата.
Отгоре се образува хубава коричка, и мирише на есен – топла и запечена.
Сервирай в малки чинии или десертни купички, като отгоре поръсваш със смлените орехи. Върви с прясно мляко или зелен чай, а най-добре с компанията на приятел или близък, който ще оцени истинските качества на този десерт.
More from View Sofia
Ориз с тиква, ябълка и орехи
Това разкошно съчетание на есенни продукти е хранително, здравословно и леко еклектично ястие, но ние сме...
Гениалните прости неща. Филийки с риба тон и чушки са идеалната вечеря
Супер фина, супер вкусна, супер изтънчена вечеря. За млади, за стари, за неангажирани, за обвързани и за семейни...
Кексчета с мед и боровинки
Въпреки че все още сме в сезона на изрязаните бански, късите поли и панталони и прилепналите дрехи, все пак...